در زمانی که کاربران عبارت یا سوالی – که ما در اینجا آن را Query مینامیم – را در موتورهای جستجو وارد کنند، موتور جستجو بر مبنای رتبهبندی انجام شده بر اساس «عبارتهای کلیدی» (Keywrods)، نتایجی را به کاربران نشان میدهند. این نتایج بر اساس معیارهای مختلفی رتبهبندی (Ranking) میشوند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
چرا سئو وب سایت تا این اندازه مهم است؟
سئو یا SEO که بر گرفته عبارت Search Engine Optimization است، به معنای مجموعه از اقدامات است که سعی میکند که ترافیک ارگانیک و طبیعی را از سمت موتورهای جستجو به صفحههای لندینگ پیج وب سایتها هدایت کند و همچنین سبب افزایش رتبه یا اولویت سایت (Rank) در پشنهادات موتورهای جستجو شود.
سئو وب سایت سبب میشود که تعداد زیادی از کاربران جستجوگر از سمت موتورهای جستجو به سمت صفحات دارای محتوای مرتبط به جستجو (Landing pages) هدایت شوند. این ترافیک به عنوان ترافیک طبیعی (Organic) شناخته میشود و نیازی به پرداخت هیچ هزینه ای به موتورهای جستجو ندارد. به همین خاطر به عنوان روش غیر پولی (Unpaid) شناخته میشود.
به خاطر آنکه کاربران در زمان کار با موتورهای جستجو به صورت فعالانه در پی یافتن پاسخ هستند، نرخ تبدیل (Conversion) آنها به مشتری، مخاطب وفادار و یا مشترک، بسیار زیاد است. به همین علت است که بسیاری از کسب و کارها از سئو به عنوان روشی سودآور برای جذب مشتریان استفاده میکنند.
اصلی مزیتی که در اینجا وجود دارد آن است که جذب ترافیک از سمت موتورهای جستجو به وسیله سئو رایگان است و نیازی به آن نیست که شما وجهی را به موتورهای جستجو برای جذب ترافیک پرداخت کنید. با این حال تولید محتوای با کیفیت و ایجاد بهینهسازی مطلوب برای سایت یکی از مهمترین نکات است که باید برای آن هزینه پرداخت کنید. با این حال تناسب سود به هزینه در یک روش سئو موفق بسیار بالاست و به همین خاطر بسیاری از شرکتهای تجاری و صاحبین کسب و کار در تلاش هستند که از سئو برای فروش کالاها، خدمات و ایدههای خودشان استفاده کنند.
یک معادله ساده برای درک سودآوری سئو
فرض کنید که شما فروشنده کالایی هستید که قیمت آن 50 هزار تومان است و به ازای هر فروش بعد از کسر تمام هزینهها و قیمت تمام شده کالا برای خودتان شما دو هزار تومان سود خالص داشته باشید. اگر مجموعه جستجوها برای کالای شما در روز 50 هزار مورد باشد (که در مورد بسیاری از کالاها این مقدار بسیار بیشتر هم هست)، و لینک شما در لینک اول قرار گرفته باشد، در این صورت شما بین 25 تا 30 درصد کلیکهای حاصل از جستجوی کاربران را جذب میکنید. در اینجا شما بین 12500 تا تقریبا 15000 ورودی دارید. حالا اگر از این مقدار ورودی تنها 1 تا 2 درصد تبدیل به مشتری شوند (که در بسیاری از مواقع این مقدار بیشتر است)، در این صورت شما بین 125 تا 150 فاکتور در روز خواهید داشت و با یک ضرب ساده در مبلغ فروش شما 6250000 تا 7500000 هزار تومان فروش و نزدیک به 250 تا 500 هزار تومان سود خالص روزانه خواهید داشت.
در حالی هزینه تولید محتوای با کیفیت آن صفحه فروش به همراه سئو و بهینه سازییش کمتر از یک سوم فروش یک روز یا حتی کمتر از آن باشد. اکنون میتوانید متوجه شوید که چرا کسب و کارها اینقدر بر روی سئو سرمایه گذاری میکنند و در تلاش هستند تا بتوانند جذابیت سایتهای خودشان را بالاتر ببرند.
سرمایه گذاری بر روی سئو، یک سرمایه گذاری مطمئن است و میتوانید به عنوان روش مطمئن برای توسعه کسب و کار بر روی آن حساب کنید.
سئو سریع نیست، بلکه سودآور است
سئو روش سریعی برای کسب درآمد نیست. برای رسیدن به صفحههای نخستین در وب سایت خودتان باید بین شش ماه تا یک سال زمان صرف کنید. البته بازدهی و فروش در بازه زمانی کمتر نیز اتفاق میافتد و نیازی به صرف این مدت نیست. اما به مانند فروشگاههای فیزیکی، جذب مشتری کمی در آن زمان بر است. با این حال با توجه به نتیجه سودآوری که سئو برای شما ایجاد میکند این روش بسیار سودآور خواهد بود. زیرا بسیاری از مشتریان تمایل دارند که از یک سایت خرید کنند و گوگل نیز بر روی سایتهایی که محتوای با کیفیت تولید و عرضه میکنند تمرکز میکند. پس اگر میخواهید سئو را به عنوان روش درآمدی خودتان در نظر بگیرید و از آن برای کسب درآمد استفاده کنید، یک بازه بلند مدت شش ماه تا یک سال را در نظر بگیرید.
چه تفاوتی بین SEO و SEM وجود دارد؟
سئو بر مبنای بهینهسازی سایت برای افزایش ترافیک ارگانیک از سمت موتورهای جستجو استوار است. با این حال این تنها روشی نیست که شما میتوانید از طریق موتورهای جستجو کسب درآمد کنید.
روش دیگر «تبلیغات در موتور جستجو» است که به آن Paid traffic یا پولی نیز گفته میشود. در این روش شما برای نمایش محتواهای خودتان در رتبههای بالاتر نتایج جستجو یا هر جایگاه مورد نظر، به موتور جستجو پول پرداخت میکنید. در واقع در اینجا شما به ازای هر کلیکی که کاربران بر روی محتوای شما انجام میدهند به موتور جستجو پرداخت میکنید. به همین خاطر به این روش PPC برگرفته از عبارت Pay Per Click یا CPC برگرفته از عبارت Click Per Cost میگویند. این روش سریعتر از سئو جواب میدهد، اما باید سایت شما از همه نظر آماده جذب مخاطب باشد، در غیر این صورت هزینه بر خواهد بود و بازدهی کمی برایتان ایجاد میکند. به صورت کلی این روش مکملی بر روش سئو سایت در نظر گرفته میشود.
ترکیب دو روش SEO و Search Engine Advertising در کنار هم سبب ایجاد روش بازاریابی از طریق موتورهای جستجو یا Search Engine Marketing میشود که به اختصار به آن SEM میگویند. این روش سبب افزایش چشمگیر سودآوری سایت شما شده و ترافیک پایدار و مشتریان مرتبط و وفاداری را برایتان خلق میکند.
موتورهای جستجو چطور کار میکنند؟
موتورهای جستجویی مانند Google، Bing یا یاهو، باید میلیونها بلکه میلیاردها محتواهای منتشر شده در وب را مطالعه، دستهبندی و آماده جستجو کنند تا بتوانند بهترین پاسخها را در اختیار کاربران قرار دهند. این کار نیازمند آن است که موتورهای جستجو دارای نرم افزارها ویژه، انبارهای داده بزرگ و در عین حال توان محاسباتی بالایی باشند. به همین خاطر است که کشورهای کمی در دنیا هستند که توانایی خلق موتورهای جستجو قدرتمند را داشته باشند. زیرا دانش فنی پشت موتورهای جستجو بسیار پیچیده، عمیق و تقریباً غیرقابل تکرار است.
بد نیست بدانید که گوگل در عین حال که بزرگترین موتور جستجو به شما میرود، بزرگترین ماشین دست ساخت بشر هم هست. در اینجاست که میتوانید درک کنید که در پشت فرایند جستجو ساده روزانه کاربران، چه قدرت عظیم مهندسی قرار گرفته است.
اما واقعا موتورهای جستجو چطور کار میکند، این کار در سه مرحله ای که در ادامه برایتان توضیح میدهم انجام میشود.
خزش کردن محتوا در سئو
خزش کردن یا مطالعه محتوای منتشر شده در وب، اولین کاری است که موتور جستجو انجام میدهد. در این روش، موتور جستجو از نرم افزارهایی به نام Crawlers (که به فارسی به نام ربات، خزشگر، خزنده و غیره نام برده میشود) استفاده میکند.
این خزشگرها در بازههای زمانی مختلف به وب سایتها سر میزنند و سعی میکنند محتوای موجود در آن را بررسی کنند. با این کار اطلاعات لازم از محتوای منتشر شده استخراج میشود و آماده ارسال به منبع ذخیره سازی موتور جستجو میگردد.
ایندکس کردن محتواها برای فرایند سئو
در قسمت دوم فرایند سئو، اطلاعات جذب شده از سمت خزشگرها توسط موتورهای جستجو تجزیه و تحلیل میشود و سپس این اطلاعات بر حسب گزینههای گوناگونه دستهبندی و ذخیره میشوند. معیارهای مختلفی برای دستهبندی اطلاعات وجود دارد که در مقالههای بعدی به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
رتبهبندی و ارائه مطالب در سئو
سومین بخش کار موتورهای جستجو آن است که منتظر ورود جستجو کاربر میمانند و در زمانی که کاربران اطلاعاتی را در موتورهای جستجو وارد کردند بر حسب دادههای موجود در مخازن داده خودشان و سایر فاکتورهای رتبهبندی، بهترین پاسخ را به کاربران میدهند.
عوامل رتبهبندی (Ranking Factors) میتوانند بسیار متنوع باشند و شامل گزینههای مختلفی میشوند که در جای خودشان درباره آنها صحبت خواهیم کرد. اما سه بخش مرتبط بودن، معتبربودن و تجربه کاربری، از مهمترین عوامل هستند که در اینجا به توضیح آنها خواهیم پرداخت.